Is je hout verrot en bladdert het af, dan lijkt dat een onherstelbare ramp. Maar je kunt vaak meer hout redden dan je denkt. Deze korte instructiehandleiding helpt je daarmee.
Als je houtrot voor het eerst ontdekt bij je raamkozijn en je voelt het hout verkruimelen in je hand, dan heb je er waarschijnlijk geen idee van dat repareren eenvoudiger is dan je denkt. Want als de kernstructuur nog niet is aangetast, is de kans groot dat het hout te redden is. Handel wel snel...
Houtreparatie, stap 1: lokaliseer de houtrot
Houtrot is vaak niet direct zichtbaar, vooral als er een laag verf op het hout zit. Maar onder die laag kan het hout langzaam maar zeker worden aangetast. De makkelijkste manier om te controleren op houtrot is door op het hout te drukken. Als het hout meegeeft, dus wanneer het sponsachtig en flexibel aanvoelt, is de kans groot dat het hout is aangetast. Daarvoor hoeft het nog niet eens schilferig te zijn. Is het hout gezakt voor de druktest, dan doe je er goed aan om het te repareren. Bij gebeitst hout kun je houtrot ook herkennen aan donkere plekken. Weet je niet zeker of je houtrot hebt, of wil je bepalen hoe diep het houtrot is doorgedrongen? Dit kun je doen door met een schroevendraaier of priem zachtjes in het hout drukken, voel je weerstand dan is er niets aan de hand. Ga je met de schroevendraaier of priem in het hout dan heb je zeker houtrot en wordt het tijd om actie te ondernemen.
Houtreparatie, stap 2: kan het rotte hout worden gered?
Het eerste wat je moet doen is nagaan hoe ernstig de houtrot is. Misschien is een reparatieplan helemaal niet zinvol, en is het beter om het hout volledig te vervangen. Verwijder eerst al het rotte hout, zodat je weet hoeveel je moet repareren. De delen die het ergst zijn aangetast, brokkelen waarschijnlijk direct af. Verwijder vervolgens ook de minder aangetaste delen met grof schuurpapier en een draadborstel. Zorg ervoor dat je alle losse hout- en verfresten eraf schraapt. Hoeveel hout is er nu nodig over? Is het overgebleven deel nog stevig genoeg? En in geval van een raamkozijn: is het nog sterk genoeg om het raam op zijn pek te houden. Is het antwoord ´ja´, ga dan verder met de houtreparatie. Bij ´nee´ moet je een gedeelte van het kozijn of het gehele kozijn vervangen.
Houtreparatie, stap 3: het rotte hout schoonmaken
Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het hout gerepareerd kan worden, kun je verder verrot hout verwijderen met een houtbeitel. Doe dat tot een centimeter dieper dan het houtrot zelf, zodat je zeker weet dat je al het aangetaste hout hebt verwijderd. Voordat je het hout gaat opvullen, moet het eerst goed droog zijn. Was de rest van het hout geverfd of gebeitst? Schuur het dan helemaal op. Je moet het gerepareerde hout namelijk toch opnieuw verven of beitsen, het is dan slim om ook gelijk de rest mee te nemen.
Houtreparatie, stap 4: het hout opvullen
Tijd voor de volgende stap: het hout repareren met een houtrotvuller [Alabastine Houtrotvuller]. Gebruik voor het netjes aanbrengen van de vuller altijd een plamuurmes. Want goed opvullen is de belangrijkste stap in het reparatieproces. Als het hout goed droog is dan eerst het aangetaste hout voorbehandelen met Alabastine Houtrot Impregneer. Soms kun je niet alle aangetast hout verwijderen, Houtimpregneer verstevigd aangetast hout en creëert een stevige ondergrond. Gebruik voor het netjes aanbrengen van de vuller altijd een plamuurmes. Want goed opvullen is de belangrijkste stap in het reparatieproces. Het Houtrotvuller mag iets boven het houtoppervlak uitsteken, dit kun je na droging (6 uur) makkelijk weg schuren. Als de reparatie te laag is dan kun je dit herstellen met nog een laagje Houtrotvuller.
Houtreparatie, stap 5: schuren en beitsen
In de laatste stap van het reparatieproces geef je het gerepareerde hout een beschermingslaag, zodat de houtrot niet meer terugkomt. Schuur de vuller weg totdat je weer een egaal oppervlak hebt. Eerst met medium schuurpapier, vervolgens met fijn. Het gerepareerde deel moet glad aanvoelen, en naadloos overlopen in het originele hout. Verwijder schuurresten en behandel het hout als gebruikelijk. Eerst met een houtbeschermer, vooral bij buitenhout, vervolgens met Cetabever Meesterbeits dekkend of CetaBever Meesterbeits Transparant.