Cetabever Nederland Meubellak

Meubellak gebruiken, zo doe je dat stap voor stap

Daar is-ie dan: je mooie nieuwe meubel, gemaakt van prachtig hout. Juist het authentieke karakter van hout is wat je zo mooi vindt. Daarom wil je er ook voor zorgen dat je nieuwe meubel na een tijdje nog net zo mooi is als nu. Wat je daarvoor nodig hebt? Meubellak dus! Met CetaBever Meubellak geef je je houten tafel, kast, stoel of een ander meubel in huis een goede beschermlaag tegen krassen, stoten en vlekken. Waarom en hoe je lak voor meubels gebruikt? Dat leggen we je stap voor stap uit.

Waarom meubellak?


Hout is een mooi en duurzaam materiaal, maar het is ook kwetsbaar voor beschadigingen. Je hebt jouw houten meubel uitgekozen vanwege de specifieke eigenschappen van het hout. De kleur, de nerven en de structuur bijvoorbeeld. Door het meubel te lakken, weet je zeker dat het hout lang die mooie kwaliteiten behoudt. 

Meubels zijn er om gebruikt te worden. Dat betekent ook dat er weleens iets omvalt of kan beschadigen. Denk aan een kop koffie die op de tafel valt. Of misschien mors je een keer pastasaus of kras je per ongeluk met iets scherps in de tafel. Dat alles gebeurt. Een meubel is om te gebruiken, niet om voor de sier neer te zetten. Maar het is wel zo fijn als je meubel tegen dat soort stootjes kan. 

Daarom is er meubellak: lak die een beschermlaag biedt aan houten meubels. En dat in meerdere opzichten:

  • Het helpt krassen en stoten voorkomen.
  • Het beschermt tegen vlekken (zoals bij die gevallen kop koffie). Door de lak kun je vlekken heel eenvoudig verwijderen. Vaak is een licht vochtig doekje hiervoor genoeg. Anders kan een zeephoudend reinigingsmiddel of Glitsa Vloerreiniger uitkomst bieden.
cetebever nederland meubellak

CetaBever Meubellak (blanke meubellak)


Voor kwalitatieve blanke meubellak ben je bij CetaBever aan het juiste adres. Met onze lak kun je alle meubels van hard- en zachthout duurzaam afwerken. Dat geldt zowel voor onbehandeld hout als voor hout dat eerder van een laag beits of lak is voorzien. CetaBever Meubellak beschermt je meubels uitstekend tegen stoten, krassen en vlekken. De lak is ook nog eens heel snel droog.

Met onze blanke meubellak blijft de originele kleur van het hout intact. Blanke meubellak geeft een extra beschermlaag, zodat je niet bang hoeft te zijn voor vlekken en stootjes. 

Je vindt in ons assortiment drie typen CetaBever Meubellak: zijdeglans, mat en Natuurlijk Effect.

Meubellak zijdeglans


Vind je het mooi als je meubels een lichte glans hebben? Dan is de meubellak in zijdeglans een goede optie. Deze transparante lak geeft je meubels naast een optimale bescherming voor het hout ook een mooie zijdeglans. Dit product is verkrijgbaar als blanke (kleurloze) lak.

Meubellak mat


Ook kun je kiezen voor een matte meubellak. Deze droogt mat op en is ook verkrijgbaar in blanke (kleurloze) lak. Je ziet bij dit product geen subtiele glans op het hout. Daardoor behoudt het hout zijn matte uitstraling, terwijl het beter beschermd is.

CetaBever Natuurlijk Effect


Daarnaast biedt CetaBever sinds kort een speciale meubellak in natuurlijk mat. Dat is de Cetabever Meubellak Natuurlijk Effect. Deze meubellak droogt extreem mat op. Dat is uniek aan de lak en heeft hij te danken aan de oliën waarmee de lak is verrijkt. Door dat matte effect behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling en glanst het niet. 

Tegelijkertijd wordt het hout door deze matte meubellak toch goed en langdurig beschermd met een extra laag. Kortom, het beste van twee werelden: behoud van de natuurlijke uitstraling én optimale bescherming van het hout. De lak is verkrijgbaar in Natuurlijk Blank, Natuurlijk White Wash en Natuurlijk Brown Wash.

Hoe gebruik je meubellak?


Gebruik meubellak altijd in een goed geventileerde ruimte. Verder is het natuurlijk belangrijk om het meubel tijdens het lakken op bijvoorbeeld kranten of plastic folie te leggen, zodat de omgeving niet vies kan worden. Gebruik de lak verder alleen bij temperaturen boven de 10 °C. Ook hoge temperaturen op een hete zomerdag zijn niet ideaal om te verven.

Hieronder lees je hoe je de lak bij zowel nieuw als behandeld hout gebruikt. 

Gebruik voor nieuw hout

  1. Roer de lak eerst goed door. 
  2. Reinig en ontvet het houten meubel eerst goed met Alabastine Verfreiniger. 
  3. Schuur het daarna op in de richting van de houtnerf en maak het hout stofvrij.
  4. Lak het meubel daarna met CetaBever Meubellak. Gebruik 2 tot 3 lagen lak en breng die ieder aan in de richting van de houtnerf. 
  5. Schuur tussen de lagen door fijn op (P220-P280) en maak de eerdere laag steeds stofvrij voordat je een nieuwe laag aanbrengt. De lak is na 1 uur stofdroog en na 4 uur overschilderbaar.
  6. Bij een temperatuur van 20 °C is de lak na 12 uur licht belastbaar. Na 7 dagen is de lak volledig doorgehard.


Gebruik voor behandeld hout

  1. Roer de lak na het openen goed door.
  2. Verwijder de dekkende verf- of beitslagen en beschadigde delen van het meubel door deze met grof schuurpapier (P80-P120) op te schuren. 
  3. Gebruik daarna middelgrof schuurpapier (P150-P180/P220) om het kale hout te schuren. Maak het hout vervolgens stofvrij. 
  4. Ontvet de intacte transparante lak- en beitslagen die nog in goede staat zijn. Hiervoor is Alabastine Verfreiniger een goed product. Schuur het hout daarna middelgrof op (P150-P180/P220) en maak het stofvrij.
  5. Breng daarna de lak in 1-2 lagen aan in de richting van de houtnerf. Schuur tussen beide lagen door met fijn schuurpapier (P220-P280) en maak stofvrij. Bij een temperatuur van 20 °C zijn de lagen na zo’n 1 uur stofdroog en na 4 uur schuurbaar en overschilderbaar.
  6. Het behandelde hout is licht belastbaar na 12 uur. Je kunt het meubel na 7 dagen weer volledig gebruiken. De lak is dan volledig doorgehard.

Welke tools heb je nodig bij het lakken?


Voor het lakken van meubels heb je naast meubellak heb volgende nodig: 

  • schuurpapier;
  • Alabastine Verfreiniger;
  • acrylkwast en/of acrylroller;
  • afdekfolie;
  • afplaktape;
  • roerhoutje.


Zorg ervoor dat je zowel grof (P80-P120) als fijn (P220-P280) schuurpapier bij de hand hebt. Grof schuurpapier gebruik je voor de eerste keer schuren. Het fijne schuurpapier is bedoeld voor het schuren tussen de lagen door.

Extra tips voor het lakken van meubels


Ten slotte nog een paar tips voor als je met meubellak aan de slag gaat:

  • Is de kleur van het meubel op een paar plekken beschadigd? Werk dit dan bij met een retoucheerstift voordat je gaat verven. Grotere beschadigingen kun je bijwerken met vulmiddel (Alabastine Kneedbaar Hout).
  • Lichte krassen in de tafel betekenen niet dat je de hele tafel opnieuw grof (P80-P120) moet opschuren. Vaak is het voldoende om het tafelblad met middelgrof schuurpapier (P150-P180/P220) te schuren. Na het stofvrij maken eerst goed ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Daarna kun je beginnen met lakken. 

CetaBever: altijd de juiste lak voor jouw meubel


Meubels lakken is vaak al heel snel gepiept. Na één tot twee lagen lakken en een tijdje drogen kan jouw meubel er weer een hele tijd tegenaan en heeft het een mooie opfrisbeurt gekregen. En dat nog naast het feit dat je meubel voortaan goed beschermd is tegen vlekken, krassen en stoten. 

Kortom: alle reden om houten meubels altijd goed te lakken voor gebruik. Bekijk het assortiment van CetaBever. Ook voor jouw houten meubel bieden we passende producten.

Wil je je houten trap van een duurzame laklaag voorzien? Lees dan meer over het lakken van je houten trap. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.