Een handleiding om verschillende houtsoorten te herkennen.
Kun je teak van mahonie onderscheiden, en grenen van eiken? Lees onze deskundige gids met informatie over de meest gebruikelijke houtsoorten. Elk houtsoort heeft een unieke schoonheid met zijn eigen unieke componenten en moet daarom op een speciale manier worden beschermd.
Voordat je aan het klussen slaat, is het dus goed om te weten met welk hout je werkt.
Wat is zachthout?
Zachthout is afkomstig van naaldbomen, zoals de den, fijnspar of zilverspar. Zachthout groeit snelt en is daarom relatief goedkoop. Zoals uit de naam al op te maken is: het is flexibel en makkelijk bewerkbaar.
Wat is hardhout?
Hardhout is afkomstig van breedbladige loofbomen. Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout.
Hardhout is rijk aan voedingsstoffen, en daarom vatbaarder voor insecten en schimmels, met name bij buitengebruik.
Er bestaat ook tropisch hardhout, zoals teak. Dit type hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan hardhout dat niet uit de tropen komt. Wel is de kans op vergrijzing groter, wanneer het blootgesteld wordt aan de elementen.
Teak (hardhout)
Dit is stevig, duurzaam hardhout dat rijk is aan oliën, waardoor het waterbestendig is en ideaal om tuinmeubilair van te maken. Na verloop van tijd wordt het hout door verwering lichtgrijs: het hout verliest dan zijn natuurlijke oliën.
Waarvoor het wordt gebruikt
Teak wordt vaak gebruikt voor tuinmeubilair, binnenvloeren en keukenbladen.
Mahonie (hardhout)
Mahonie is tropisch hardhout en staat bekend om de consistente kleuren en prachtige houtnerven. Vaak wordt gedacht dat de kleur van mahonie dieprood is. De natuurlijke kleur is echter rozebruin en de rode kleur is afkomstig van de beits waarmee het is bewerkt.
Waarvoor het wordt gebruikt
Mahonie is duur, maar erg gewild voor sierlijke meubels en ornamenten in huis.
Eiken (hardhout)
Dit Europese hardhout kun je herkennen aan de lichte, gouden kleur met een rechte nerf en ongelijke structuur. Behalve dat de kleur verschilt van die van veel andere hardhoutsoorten, heeft eikenhout ook minder knoesten en is het zwaarder dan zachthout, zoals grenen.
Waarvoor het wordt gebruikt
Door het duurzame karakter wordt eikenhout voor verschillende toepassingen gebruikt, van tafel- en werkbladen tot vloeren en skeletten van huizen.
Walnoot (hardhout)
Dit hardhout met rechte nerf varieert in kleur van donkerbruin tot geel. Het is lastig te onderscheiden van mahonie, wat een erg vergelijkbare houtsoort is, en vaak iets dieproder van kleur. Door de overeenkomsten moeten beide typen hout grotendeels op dezelfde manier worden behandeld.
Waarvoor het wordt gebruikt
Walnoot wordt vaak gebruikt voor decoratieve meubelen, kastjes en binnenpanelen.
Grenen (zachthout)
Grenenhout is waarschijnlijk het makkelijkst te herkennen door de onderscheidende lichte kleur en de kolkende donkere knoesten. Het is zachthout afkomstig uit de gematigde klimaatzones op het noordelijke halfrond. Door het veelzijdige karakter wordt het veel gebruikt voor meubels.
Waarvoor het wordt gebruikt
Grenen vind je veel terug in meubels in huis. Ook wordt het vaak gebruikt binnen bouwconstructies. Onder timmermannen is het een populaire houtsoort om raamkozijnen en vloeren van te maken.
Zilverspar en douglasspar (zachthout)
Er zijn twee soorten sparren: de zilverspar en de douglasspar. De zilverspar heeft een compacte nerf, terwijl de nerven van de douglasspar goed herkenbaar zijn en recht met een roodbruine kleur. Het hout van de douglasspar is een van de sterkste zachthoutsoorten.
Waarvoor het wordt gebruikt
Hout van de zilverspar is geschikt voor gebruik in de tuin en voor allerlei bouwconstructies. Douglasspar wordt veel gebruikt voor ramen en deuren.
Fijnspar of vurenhout (zachthout)
Vurenhout komt van de fijnspar en is licht van kleur met een subtiel rechte structuur, met fijne tot matige nerf. De dichtheid is over het algemeen gemiddeld en lager dan die van grenenhout.
Waarvoor het wordt gebruikt
Vuren wordt veel gebruikt als constructiehout in en om het huis. Ook vind je het terug als decoratieve triplex of fineer.